Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендите от САЩ`94 и фондация "Национали 94" събраха близо 460 000 лева

Легендите от САЩ`94 и фондация "Национали 94" събраха близо 460 000 лева
Снимка: H8S Hristo Stoitchkov

Фондация “Национали 94”, която бе основана от легендарния отбор на България, достигнал до бронзовите медали на футболния Мондиала в САЩ`94. Героите от Пеневата чета събраха около 460 000 лева само за една вечер.

Събитието се проведе във вторник вечер в столичния хотел “Маринела”, където единствените отсъстващи от 22-ата футболисти от САЩ бяха Емил Кременлиев, Илиян Киряков, които имат ангажименти, борещият се с коварна болест - Петър Хубчев и покойният Трифон Иванов.

Там присъстваха множество бизнесмени, които след като бяха заплатили по минимум 1000 или 1500 лева за куверт, направиха истинско шоу в търга за артикули на играчите от незабравимото американско лято. Първоначално бяха събрани 67 100 лева от вход и дарения, а в търга бяха събрани още 391 000 лева.

Най-скъпо бяха продадени двете оригинални фланелки на Христо Стоичков. Първата, с която вкара два гола за първата победа на България на световни футболни финали срещу Гърция, на стойност 100 000 лева. Тя бе закупена от Слави Бинев, след като стартовата цена бе 2000 лева, а наддаването бе истинско шоу. Фланелката на носителя на “Златната топка” от 1994 година от успеха с 2:0 над Аржентина, с която отбеляза първото попадение във вратата на “гаучосите”, също бе продадена за 100 000 лева, но този път професор Николай Вълчанов се пребори за червената фланелка.

Бизнесменът Владимир Житенски пък плати 60 000 лева за футболните обувки на Христо Стоичков, с които вкара двата гола за успеха с 4:0 над Гърция, първата победа на Мондиал за “трикольорите”.

Най-успешният президент на Левски Тодор Батков плати 20 000 лева за оригинална топка от САЩ`94 с подписите на всички играчи, като обяви, че я дарява на музея на “сините” на стадион “Георги Аспарухов”.

Фланелки на Краси Балъков от мачовете в Америка бяха продадени съответно за 15 000 лева - червената и 10 000 лева - бялата.

Настоящият генерален спонсор на Левски Мило Борисов закупи за 12 000 лева обувките на Даниел Боримиров и за 10 000 лева специална сребърна монета дарена от Наско Сираков.

Обувките на Йордан Лечков от мача с Мексико бяха закупени за 10 000 лева, а неговата фланелка в титулярния бял цвят бе закупена от кмета на София Васил Терзиев за 7 000 лева.

Собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски плати 5000 лева за специален плакет направен със снимките на всички играчи участвали на Мондиала в САЩ и в квалификациите преди това, който бе предоставен от помощник-треньора Красимир Борисов.

5000 лева бяха платени и за екипа на резервния вратар Пламен Николов, който спаси 12 удара за 45 минути срещу Швеция, като това бе първия артикул в търга.

Обувките на най-младия играч от отбора Велко Йотов също бяха закупени за 10 000 лева.

Имаше и още закупени артикули на по-ниска стойност, които бяха дарени от Георги Георгиев, Йотов и Краси Борисов.

Христо Стоичков пък подари на всички свои съотборници и треньори специална картина от първата победа на България.

Милионерът Владимир Житенски обяви, че всичките неща, които купил на търга ги дарява на музея на Христо Стоичков, тъй като това са национални богатства и феновете трябва да им се радват, а не да седят в дома му.

Професор Николай Вълчанов, който също е близък приятел на Камата, обяви, че има буквално личен музей в дома си на най-успешния футболист на България. Той обаче също взе решение, че даряваните му фланелки и различни футболни аксесоари от Стоичков, както и закупените от търга неща, ще ги дари на музея “Зала на Славата - Христо Стоичков”. Той дори предрече преди търга, че Фондация “Национали 94”, ще събере в сметката си около един милион лева още до края на годината, но след това начало, най-вероятно това да се случи много по-скоро.

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна