Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург, 28 февруари 2024 г.
Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Въпреки изразеното проевропейско мнозинство, което вече се очерта в него, вотът в нейна полза далеч не изглежда сигурен.

Гласуването на кандидатурата на Фон дер Лайен идва само ден, след като Съдът на ЕС постанови, че Комисията не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията.

Делото бе заведено от група евродепутати, след като Комисията отказа да им предостави пълен достъп до договорите. Един от тях - Тили Мец, е от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, чиято подкрепа фон дер Лайен се опитва да си осигури. Отделно Европейският парламент вече е завел дело срещу нея заради решението на Комисията да размрази 10 млрд. евро за Унгария.

Сложно се очертава и решението на Европейските консерватори и реформисти заради недоволството на италианската премиерка Джорджа Мелони, която на този етап не получи висш пост в Европейската комисия.

От друга страна социалистите и либералите поставят като условие за подкрепата си тя да не си сътрудничи с консерваторите. Нещо повече - френските "Републиканци" в ЕНП открито заявиха, че няма да я подкрепят.

Фон дер Лайен се нуждае от 361 гласа на общо 720-те евродепутати за одобрение на кандидатурата си. Ако не ги получи, Европейският съвет трябва да предложи нова в рамките на месец. Първия си мандат тя взе само с 9 гласа над необходимите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна