Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова, директор на фестивала, и с Панайот Денев, създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър.

За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш да останеш завинаги. Фестивалът е радост за творците и публиката, които имат възможност да се срещнат с всичко най-добро от културния живот в града и страната – литература, кино, театър, изобразително изкуство, музика.  

Светлозар Желев, Маргарита Димитрова и Панайот Денев

Създателят на "Аполония" проф. Димо Димов е настоявал събитието да бъде поредица от празници на изкуството. Концепцията за щастие е съхранена и до днес, разказват гостите. Началото на историята е изпълнено с вълнение как ще реагира публиката – от плажа до концерт с музиката на Хиндемит. През 1984 година това е ново явление както за творците, така и за аудиторията. Публиката реагира с ентусиазъм, а днес хора от цялата страна и от чужбина всяко лято се стичат в Созопол в дните на фестивала.

От първия момент в Аполония се създаде общност от изпълнители, автори и публика, изтъква Денев.  

Разбира се, 40-то издание на фестивала ще предложи богата програма, която може да бъде намерена тук.

БНР е партньор на "Аполония" от самото начало, но за първи път Оркестърът на Радиото ще открие фестивала под диригентството на Константин Илиевски и с участието на мецосопраното Светлина Стоянова.

Като част от музикалната програма ще се случи и един уникален концерт. Тринадесетима концертмайстори от най-добрите български оркестри ще се съберат на една сцена, обединявайки своя талант за първи път.

В предстоящото издание на "Аполония" ще гостуват и хора, участвали още в първата година на фестивал – Сузана Клинчарова, Христо Йоцов, Антоний Дончев, споделя Димитрова.

Павел Койчев и Греди Асса са част от изобразителното направление на фестивала, а в литературната програма, което ще открие Иван Теофилов, участие ще вземат редица награждавани български автори. Предвиден е и майсторски клас с Георги Господинов.

Официалното откриване на "Аполония" е на 29 август и фестивалът ще продължи до 7 септември. Вече може да бъде закупен и златен билет, който гарантира повече комфорт и спокойствие във фестивалните дни.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна