Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийското "Аварийна помощ и превенция" с демонстрации за професионалния празник на спасителя

Красимир Димитров: Превенцията и обучението са най-важни при бедствия за адекватни действия

"Само Националната асоциация на доброволците да координира дейността им при бедствени ситуации и когато са на терен"

| Интервю
Красимир Димитров
Снимка: Евелина Стоянова

Превенцията и обучението са най-важни за бедствени ситуации, за да могат хората да реагират адекватно. Затова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община имаме полигон за обучение.

Това заяви директорът на АПП Красимир Димитров в интервю пред БНР. Днес на столичния пл. "Александър Батенберг" общинското аварийно звено демонстрира как се действа при бедствия и аварии по повод професионалния празник на спасителите.

„На полигона имаме обучения на деца, ученици, служители. Превенцията и демонстрациите показват на хората с какво разполага АПП, Пожарната, армията, БЧК и др. при бедствие“, обясни Краси Димитров и допълни, че 60 000 души са преминали през обученията на АПП-Столична община.

На базата им на Панчарево има модули за спасяване при наводнения, пожари, спасяване на хора по алпийски метод и специална стая за земетресение 7 степен по Рихтер.

Той коментира, че формированието на доброволците към общинското аварийно звено са добре обучени. Според него в противен случай те рискуват живота си и застрашават този на огнеборците при пожар.

„Доброволците трябва да минат през обучение и да бъдат регистрирани в съответната община. Вижте нашите, имат радиовръзка, екипировка и са обучени. На пожара в Кресна, 52 км фронт, идваха с джапанки и къси панталони. Те трябва да знаят, че отиват в планина, пресечена местност и пожарът може да ги загради. Рискувайки живота си, пожарникарите тях ли да спасяват или да гасят?“, препоръча Димитров, който е един от най-опитните ръководители на аварийни звена в страната.

 Негови екипи работиха и спасяваха хора при наводнението в Карловско и бяха първите отлетели за Турция при разрушителното земетресение в района на Адана.

„Само Националната асоциация на доброволците да координира дейността им при бедствени ситуации и когато са на терен. И само обучени да влизат при пожар“, призова Красимир Димитров.

Общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ има модерно и технологично оборудване за всякакви бедствия, както и обучени специализирани екипи. Отскоро те имат право да гасят и пожари.

Директорът на софийското АПП съобщи, че скоро ще имат още нова техника.

„Очакваме още два аварийно-спасителни автомобила, чакаме 25-метрови вишка, имаме верижна техника в с. Яна, в депото за отпадъци и на други места, защото при гасенето на пожар на Витоша ни трябваше голяма верижна техника“, обясни Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени