Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали

| Репортаж
Снимка: архив

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В график са включени водоноски, а кметове призоваха за пестене на питейната вода.

Екстремните температури в района на Кърджали се задържат повече от половин месец, а дъжд не е падал отдавна. Местните хора казват, че толкова горещо лято не помнят. Река Върбица, която е една от пълноводните, на много места е пресъхнала. От нея, с помпени станции, вода ползват жители на села в три общини. Сега дебитът на източниците е силно намалял и това накара кметове да призоват за пестене на питейната вода. Но няма как обаче да се проследи кой за какво използва тази вода.

"Изкарали сме консумацията на хората. Няма обаче как да обследваме всяка къща", казва кметският наместник на село Пчеларово Маргарита Стойкова. 

От няколко дни в селото няма вода, а според заповедта на кмета на община Черноочене се въвежда режим – само по четири часа вода на ден. Проблемите на хората започнали преди десетина дни, разказва Маргарита Стойкова.

"Това е 6-километрово трасе. Проверява се, идва ВиК, засичаме. Водата влиза в селото, но какво се случва във всяка една къща?"

Кметският наместник твърди, че в съседните села ситуацията е много по-лоша.

"Лясково е от май месец – два дни изобщо нямат, на третия имат само два часа". 

Жегата и липсата на дъжд са сред причините много места в област Кърджали да са без питейна вода. Местните хора признават, че и други години е имало проблеми, но тази водната криза е започнала много по-рано. В община Крумовград най-сериозна е ситуацията в селата Кандилка, Голяма Чинка и Сърнак. Те са разположени далеч едно от друго и водоизточникът, от който се захранват, не може да ги снабдява. Неговият дебит е силно намалял, а консуматорите са много, казва заместник – кметът Абидин Хаджимехмед.

"Дебитът е намалял, а консумацията е голяма". 

Заради засушаването в някои части на общината вече е въведен воден режим. А на други места липсата на живителна течност се компенсира с водоноски.

"Общинската водоноска зопочна да кара вода в определени населени места". 

Засега няма опасност общинският център Крумовград да мине на воден режим. Там питейната вода ще се подава от резервен кладенец заради намаления дебит на основния източник. Местните хора са предупредени, че водата ще бъде хлорирана и негодна за пиене до утре вечер. И други общини в област Кърджали са в ситуация като тази в Крумовград. Притеснението на местните управи е заради прогнозите безводието да продължи до септември. Според климатичните модели не се очакват сериозни валежи поне още месец. Това води до търсене на решения за справяне с водната криза по места.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени