Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Николова: Хората, които живеят с трансплантиран орган, са абсолютно пълноценни

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

Наталия Маева: Най-големият подарък е да спасиш човешки живот

| Интервю
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани
Снимка: Facebook - Bulgaria team transplant

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила". 

Думите са на Наталия Маева, журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР. Тя е преминала през двустранна белодробна трансплантация преди 8 години. Председател е на сдружение “Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, както и пациентски представител в Европейската референтната мрежа за белодробни болести. Наталия е сред участниците в Европейския шампионат за трансплантирани и диализирани. Той започва на 21 юли в Лисабон. До 28 -ми представителите от 28 държави ще празнуват победата на живота над смъртта, защото едно "да" може да спаси до осем човешки живота. 

Общо 15 са дисциплините, в които трансплантирани атлети от цяла Европа ще покажат, че могат да имат активен живот. 

Физическата активност след трансплантация е важен момент от рехабилитацията и връщането към нормалния начин на живот, обясни още Наталия Маева в предаването "12+4".

"За първи път от много години заминава такъв голям отбор – от 11 човека. Всички са много мотивирани. В България не се обръща внимание на физическата подготовка при пациенти, които са включени в листата на чакащите за трансплантация, както и след нея. Аз съм спасена в Австрия. Там това е много добре организирано. Моята мечта е, ако можем, да го пренесем и тук, в България". 

Друг представител на родния ни тим, който ще вземе участие в Европейския шампионат за трансплантирани и диализирани, е Христина Николова. Тя е председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. 

"Идеята на тези игри е да покажат на всички, че хората, които живеят с трансплантиран орган, са абсолютно пълноценни. Раздаваме се в тези игри, както и в живота. Посланието е към всички – да даряват органи, за да се помогне на повече чакащи своя втори шанс за живот". 

Стефан Кинов

Специална роля на предстоящото събитие е отредена и за Стефан Кинов, който ще заснеме игрите с дрон. Той е гл. асистент в ЮЗУ - Благоевград, Катедра "Теория и методика на физическото възпитание". 

"Нашите състезатели са изключително мотивирани и жадни за живот. Това води до постигането на едни много добри резултати". 

Никой не е е застрахован, че няма да се нуждае от трансплантация някой ден, напомни още Кинов. 

"Каузата е за живот!" 

Трансплантираните хора вече са разпознаваеми за държавата, но все още има какво да се желае, отчете Маева. 

"Пожелавам си да имаме по-голям отбор, който да тренира добре организирано, а не спорадично - два месеца преди европейски или световен шампионат". 

Освен популяризиране на каузата, необходимо е също и извършване на промяна в някои нормативни уредби, обясни още Христина Николова. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Хората, които ще популяризират донорството и трансплантациите, и ще покажат, че няма недостижими мечти са: 

Ирен Дикова-Димитрова, която се състезава в две дисциплини – тенис и тенис на маса, Христина Николова - бадминтон, Наталия Маева – бадминтон и петанк, Ангел Трендафилов – лека атлетика, Димитър Василев – бадминтон и тенис на маса, Евгени Георгиев – бадминтон и плуване , Огнян Ганчев – бадминтон и плуване, Георги Пеев - плуване, Владимир Катошев – бадминтон, плуване и тенис на маса, Симеон Танчев - колоездене и Стефан Тамбуев – петанк. 

Нашите сънародници и герои са реципиенти на сърце, бял дроб, бъбрек, а един от тях е с трансплантация на сърце и бъбрек. 

Участието на българския отбор се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта по проект на Българска Федерация Бадминтон, спонсори и лични средства. 

Заедно с отбора ще пътуват лекар, мениджър, рехабилитатор, представител на медиите и придружители, които са съпричастни с каузата за донорството. 

Историята на Европейските игри за сърдечно и белодробно трансплантирани води началото си от 1989 г., когато Холандската национална асоциация на сърдечно трансплантираните пациенти, организира приятелско състезание, в което се включват малък брой държави. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени