Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна културна програма на Китайското посолство в България

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения.

Спектаклите в този жанр очароват със своята елегантна мелодия и красиви поетични текстове, които възпяват мъдростта и красотата на природата.

Лятната културна програма на Китайското посолство у нас предложи на българските зрители среща с изкуството на Концю операта.


Гу Хаохао (Gu Hao Hao) изнесе лекция на тема
"Как ще усетиш очарованието на пролетта, ако не посетиш градината?"– въведение в изкуството на традиционната музикална драма Кунцю в Китайския културен център в София. Той едържавен артист Първа степен, заместник-председател на Шанхайската асоциация за литература и изкуство, председател на Асоциацията на драматурзите в Шанхай, президент на Центъра за оперно изкуство в Шанхай, директор на Шанхайската трупа за кунцю опера, магистър по изящни изкуства.

Българските зрители имаха възможност да гледат на сцената на театър "Българска армия" и спектакъла "Среща сред цъфналите праскови", част от програмата на Световен театър в София.


Театралният критик проф. Калина Стефанова разказа в "Артефир" за незабравимото изживяване и тази първа среща с традиционната музикална драма Кунцю, както и за събитията, свързани със сценичните изкуства.

Културната програма се организира във връзка с 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

Снимки: Китайски културен център в София
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени