Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Фестивалът посреща артисти и публика от 20-и до 28-и юли

Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.
Снимка: БТА

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота, в Балчик. 

Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла. Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г. Големият концертен роял пристигна през есента на миналата година и е позициониран в концертната зала "Мелницата"Вторият, по-малък, беше доставен преди дни. Той е по-мобилен и ще бъде поставен на откритата сцена "Мелницата", където ще се провеждат концертите – всяка вечер от 19.30 часа.

Инструментите са избрани от клавирно дуо с блестяща международна кариера Аглика Генова - Любен Димитров, което ще открие фестивала със своя изява в събота. Аглика и Любен ще доведат и свои ученици от майсторския си клас, който вече проведоха. Възпитаниците им ще имат удоволствието да свирят на големия концертен роял на закрито на 25 юли от 19.00 часа.

Програмата на тазгодишните "Дни на класиката" спазва традицията да е пъстра и разнообразна. В нея ще се включат още: бандонеонистът Стоян Караиванов със своя оркестър "Либертанго", Българският камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Иван Стоянов и солистка пианистката Десислава Щерева; Симфониета Шумен с диригент Славил Димитров и солист пианистът Георги Черкин с класически и филмови шедьоври, както и Държавната опера - Бургас, водена от Димитър Косев, със спектакъл, озаглавен "Любов, шампанско и кан-кан". Духовият квинтет "Пилекадоне" ще си партнира с младата певица Стефани Кръстева.

Има и нови посоки в 15-ото издание на "Дни на класиката". Фестивалът разширява своя жанров обхват и излиза извън музиката. За първи път там е поканен актьорът Мариус Куркински със своя моноспектакъл "Нашенец" по Чудомир, а финалната вечер е запазена за джаз програмата "На север от изтока" на певицата Даниела Белчева в партньорство с пианиста Милен Кукошаров, контрабасиста Михаил Иванов и перкусиониста Димитър Семов. 

Входът за публиката е свободен, а концертите ще се излъчват пряко в интернет.

Сава Тихолов, началник отдел "Култура" в Община Балчик, представи програмата на фестивала "Дни на класиката" в предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". 

Интервюто на Татяна Иванова със Сава Тихолов можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени