Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп прие номинацията на Републиканската партия за президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент Доналд Тръмп прие официално номинацията на Републиканската партия за президентската надпревара. В четвъртия, последен ден от Националната конвенция на Републиканската партия той излезе на сцената пред делегатите и изнесе реч. 

Доналд Тръмп започна речта си като разказа на делегатите как се чувствал по време на опита за покушение миналата събота, при който едва не загуби живота си.

„Не трябваше да съм тук тази вечер“, каза Тръмп пред препълнената конгресна зала в Милуоки, Уисконсин, докато хилядите присъстващи слушаха мълчаливо. „Кръвта се лееше навсякъде, но по някакъв начин се чувствах много сигурен, защото усещах, че Бог е на моя страна".

Символично на сцената имаше манекен, облечен в пожарникарска униформа, на която беше изписано името на Corey Comperatore, единствената жертва при престрелката, който загина, докато се опитваше да предпази семейството си от куршумите на нападателя. Тръмп поиска минута мълчание в памет на загиналия. В речта си той заяви, че ще се стреми към обединение на американската нация:

"Тази вечер съм тук, за да изложа визия за цялата нация. На всеки гражданин, независимо дали сте млад или стар, мъж или жена, демократ, републиканец или независим, черен или бял, азиатец или латино, аз ви протягам ръка на лоялност и приятелство. Заедно ще поведем Америка към нови върхове на величие, каквито светът не е виждал досега".

Той заяви, че е уверен, че ще бъде избран и повтори основните моменти от визията си за САЩ ако бъде спечели нов мандат в Белия дом. Част от тях са затягане на граничната сигурност, връщане към добива на изкопаеми горива, намаляване на инфлацията, увеличаване на възнагражденията, както и връщане към икономическите устои на САЩ. Медиите отбелязват, че тонът на Тръмп по време на речта е бил далеч по-мек, отколкото обикновено.  



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна