Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Снимка: cybersecbg.org

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията.

За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29 години с интереси в сферата на киберсигурността, без ограничения за тяхното местоживеене, академичен профил или професионален опит.

"Започваме с петима кандидати, защото искаме да им осигурим добри ментори. При висок интерес от страна на младите хора, този брой ще бъде увеличен", уточни пред БНР-Радио София Христиан Даскалов, ръководител на Цифров иновационен хъб "Тракия" - съвместен проект на БАК и ССИ. Менторите ще очертаят индивидуални образователни пътеки в зависимост от биографията и опит на всеки от стипендиантите.

"Поканата е отворена за всякакви кандидати, защото има глад за кадри с адекватни компетенции. Целта ни е също така да промотираме отвореното, самостоятелно онлайн образование, което е утвърдено като практика в световен план. В България за съжаление още няма университети, които да са част от тези платформи за обучение. Освен това сертификатът в киберсигурността значи нещо."

По думите на Даскалов, талант за разрешаване на проблеми и определен начин на логика е необходим не само в техническите училища. В хуманитарното образование също трябва да се развиват тези базови компетенции. Те са важни и необходими, дори и да не се занимаваш с програмиране и компютърни науки. Във всяка фирма и организация трябва да има служители с такова мислене.

Кандидатите до края на август следва да изпратят по електронен път актуално СV, до 2 страници мотивационно писмо и концепция на тема ,,Ролята на цифровите иновационни хъбове за развитието на киберсигурността на национално и европейско ниво – възможности за гражданите, бизнеса и институциите".

Кандидат-стипендиантите ще бъдат поканени на събеседване през месец септември, а отличените ще стартират своето обучение в началото на октомври 2024 г.

Петима отличени ще получат достъп до над 7000 курса и специализации от над 300 водещи университета и корпорации, сред които Stanford, Yale, Berkeley, Google, AWS и Microsoft, които са налични и в глобалната платформа Coursera.

За всеки от петимата избрани ще бъде определен персонален ментор, който да им подготвя индивидуализирани обучителни пътеки с курсове в сферата на киберсигурността, които да следват за 12 месеца. След края на програмата на тези, които успешно са я преминали ще бъдат предложени стажове, заетост и съвместни проекти с организациите – членове и партньори на БАК.

Чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна