Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

Венцислав Славков, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД
Снимка: БТА

Част от новозакупените германски вагони не са в движение, тъй като се извършва профилактика. Това заявиха от БДЖ във връзка със зачестили сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Профилактиката ще отнеме около седмица, обясниха от ръководството на железниците.

По предписание на немските железници, от които БДЖ закупи вагоните, на всеки 12 хил. трябва да се прави профилактика заради ежедневната експлоатация. Вагоните вече са ги надхвърлили.

"Всички очакваме, че тези вагони, едва ли не като влязат в експлоатация и край - няма спиране, няма да се повреждат. С това наше желание наистина да ги движим постоянно, да задоволим интереса на хората, част от вагоните прехвърлиха пробата за съответната профилактика. Това е една причините да извадим част от състава и да пуснем от старите вагони", обясни Венцислав Славков, управител на "БДЖ - Пътнически превози".

Профилактиката ще отнема около седмица, след което вагоните отново ще се движат.

"При тези високи външни температури, които са през последните дни, каквато и да е климатична инсталация, при това натоварване точно в горещините следобед, едва ли ще издържи", каза още той.

До края на следващата седмица се очаква да пристигнат и последните 19 вагона от общо 76, които бяха закупени от "Дойче бан".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна