Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Снимката е илюстративна.
Снимка: БТА

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта двата пожара ще се наблюдават. 

В района на Червена ябълка пожарът е върху бивши земеделски земи, горят сухи треви и храсти, но пламъците навлезли и в широколистна гора. Мястото е непосредствено под границата със Северна Македония, но няма опасност огънят да я премине. 

Говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка:

"От две страни е локализиран, от запад и от север пожарът в Червена ябълка. Пожарът се е развил върху площ от около 600 декара. На място са екипи от пожарната с 4 коли и на Горското стопанство. 11 наши служители и 16 на Горското стопанство. Има водоноска от Общината. Сухите треви са били земеделски земи, които са необработваеми".

По-спокойно е в района на селата Ваксево и Фролош, който гори четвърти ден. Там пожарът се доугасява, като ще се следи и през нощта за тлеещи огнища.

Само за времето от 1 до 19 юли пожарите на територията на ЮЗДП са 22. Те са засегнали територия от 1201 дка - 348 дка с върхово опожаряване. От тях 686 дка са иглолистни гори, 293 широколистни, 145 смесени и 77 голи площи с треви и храсти, казаха от ръководството на предприятието. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна