Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Снимка: БТА

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания.

Това отбеляза пред БНР-Радио София специалистът по нервни болести и отоневролог д-р Петя Ценимир.

Тя изтъкна, че сред предпазните мерки се включва и избягване на излизане на открито в диапазона между 14:30 и 17 ч., когато към високите температури се прибавя и неблагоприятното въздействие на UV лъчите. И припомни, че в слънчевите летни дни трябва носим светли памучни дрехи, да не забравяме да хидратираме организма, да приемаме периодично електролити, заради по-обилното потене.

Не само престоят в гореща среда е нежелателен, рисков е и преходът от по-хладно, от климатизирано помещение например, към високотемпературна среда.

Тогава може да ни причернее, да усетим замаяност, световъртеж, внезапна слабост, изтръпване на крайник, промяна в говора.

При такива оплаквания е редно да се обърнем към невролог, за да се отхвърли сериозна заплаха за здравето.

Д-р Петя Ценимир Снимка: Личен архив

Проследяването на неврологично заболяване се прави след диагностика, но грижата ни за мозъка трябва да е осъзната и всекидневна, посочи още д-р Ценимир. Трябва да отдаваме нужното внимание на двигателната активност, добрата храна и почивка.

Мозъкът се нуждае от всекидневни провокации и задачи, от активност. Да виждаме и научаваме нови неща, за да се правят нови връзки – така удължаваме доброто състояние и функциониране на мозъка. За целта помага ученето на нов език, усъвършенстване на хоби, решаване на пъзели или математически задачи, поддържане на социална активност.


Специалистът обърна внимание и на хората, които произволно или по своя преценка посягат към медикаменти или болкоуспокояващи.

Тя подчерта, че лекарства трябва да се приемат само ако лекар прецени за необходимо. Самолечението може дори да навреди на пациента.

Д-р Ценимир се спря и на някои видове главоболие. И препоръча при възникване, човек да си води дневник на главоболието.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна