Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандум за разбирателство между Белград и ЕС за развитие на природните ресурси на Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия и Европейският съюз подписаха меморандум за разбирателство за развитие на природните ресурси на западната ни съседка и изграждане на снабдителна верига за електромобили, съобщава Франс прес.

Документът бе подписан в Белград в присъствието на президента Александър Вучич, германския канцлер Олаф Полц и заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Агенция Франс прес го оценяват като ключова стъпка за зеления преход в Европа. Меморандумът се опира на споразумението на сръбското правителство и англо-австрийския концерт Rio Tinto за разработката находища на литий край Лозница в западна Сърбия. Предполага се, че добивът от там ще започне през 2028 г. и ще достигне 58 хил. тона годишно, което е достатъчно за повече от 1,1 милиона електромобила.

Сръбската страна обещава поне на първо време износът на литий да бъде изключително за Европа въпреки апетита, заявен от Китай. От своя страна Белград държи експортът да бъде само отчасти под формата на суровина, а в по-голямата си част под формата на готови акумулатори и други компоненти за автомобили.

Сръбската страна вече води преговори с "Фолксваген", "Мерцедес" и други производители.

Президентът Вучич заяви, че канцлерът Шолц обещава помощ, която може да се реализирам в инвестиции за милиарди евро.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна