Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По международен проект с платформата SuCiE

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Проф. Лидия Върбанова

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали.

Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред БНР-Радио София проф. д-р Лидия Върбанова, ръководител на Магистърската програма по Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и ръководител на проекта:

"ЕМПАКТ всъщност е абревиатура. И включва емпатия и въздействие. Емпатия спрямо аудиториите ни към всичко, което е извън човешкия свят, природната среда. И въздействието, което оказваме на тази среда."

Снимка: sucie.app
Проектът е 2-годишен.

Платформата SuCiE е финалната му част.

В проекта партньори са 7 институти и организации от 6 страни, сред които Кипър, Испания, Италия, Словения, Гърция. От България участва единствено НАТФИЗ.

Проф. Върбанова обясни вариантите за това как фирми или частни лица могат да предоставят на творци свои отпадъчни или ненужни материали – метал, хартия дърво, гуми, пластмаса, текстил, електроника и др.

Чуйте разговора на Надежда Герова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна