Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Европейски парлемент
Снимка: Радио ВИДИН

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси.

Най-много редовни членове от България ще има Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Те са трима – Емил Радев от Европейската народна партия, социалистът Кристиан Вигенин и преминалата от социалистите към ДПС и либералите Елена Йончева.

Двама наши представители са в комисията по външни работи - Андрей Ковачев от Европейската народна партия и Станислав Стоянов от крайнодясната група "Европа на суверенните нации". Стоянов е и единственият български редовен представител в комисията по транспорт и туризъм.

Петър Волгин от "Европа на суверенните нации" е член на комисията по заетост и социални въпроси, както и заместващ член на комисиите по външна политика, по промишленост, изследвания и енергетика и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Съпартийката му Рада Лайкова е редовен член на комисията по икономически и финансови въпроси и заместващ член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителя.

Илхан Кючюк от „Обнови Европа“ е в комисията по правни въпроси. 

Новоизбраният депутат Никола Минчев от "Обнови Европа" е в комисията по вътрешния пазар и защита на потребителя.

Илия Лазаров от ЕНП пък е част от комисията по международна търговия.

Единственият български евроконсерватор – Ивайло Вълчев, е член на две комисии – по култура и образование и по петиции.

Андрей Новаков от ЕНП е член на Комисията по регионално развитие. Както и в предишния парламент, той остава заместващ член на комисията по транспорт и туризъм. Ева Майдел от същата партия и социалистката Цветелина Пенкова са редовни членове в комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Радан Кънев от ЕНП е в комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

В комисията по регионално развитие е новоизбрният Танер Кабилов от "Обнови Европа"..


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна