Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

Автор:
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър
Снимка: БТА

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА.

Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на Великобритания.

Британското правителство избягва изрично да подкрепи подобни ход и казва само, че зависи от Киев как той се разпорежда с ресурсите си, стига да спазва международните закони.

След визитата на Зеленски, от канцеларията на Стармър казаха, че няма промяна в позицията им относно оръжията.

Киър Стармър посрещна Володимир Зеленски със топла прегръдка и ръкостискане пред резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт" 10, след което двамата проведоха двустранни разговори и след това взеха участие в историческото заседание на кабинета по-късно тази сутрин.

Британският премиер заяви, че посещението е много специален момент и демонстрира уважението, с което се ползва Зеленски в тази страна и по света. Той обеща, че подкрепата на Великобритания за Украйна ще остане непоколебима.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна