Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Иван Гарелов
Снимка: БТА

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов".

Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък.

81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където е работил върху новата си книга. Първоначално е бил настанен в Бургаската окръжна болница, но заради влошаването на състоянието му е взето решение да бъде преместен в София.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер.

Иван Гарелов става известен като водещ на предаването "Панорама" на БНТ през 80-те и 90-те години на миналия век. В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. 

Става известен с фразата: "Часът и мястото на срещата са известни".

Гарелов е всепризнат познавач на Гърция и на българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис (баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис), държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Водещ на "Панорама" остава 21 години, в началото на новото хилядолетие преминава в "Нова тв", която по това време стана собственост на гръцкия магнат Минос Кириаку.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска.
По публикацията работи: Ваня Славова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна