Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Проблемите в пожарната са намаляване на човешкия ресурс, техника и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд"

Инж. Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства за служителите на ГДПБЗН

"Щатът е съкратен и едва успяваме да направим от трима служители един екип, ефективност се постига с по-повече служители"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем е, че МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН

Това заяви инж. Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец", в интервю пред БНР.

"През годините структурата ни системно е недофинансирана. Всяка година, когато започва да се прави бюджетът, постоянно сме в преговори с ръководството на МВР, с депутати, с председателя на комисия по бюджета и искаме да се увеличат финансите за издръжка и капиталови разходи, защото техниката в ГДНЗП изисква финансов ресурс за поддръжка", коментира инж. Станков.

И обясни, че при продължителна при високите температури на горските пожари огнеборците се изморяват и се дехитратират, затова предпочитат да свалят старото защитно облекло и да работят по тениски

За ситуацията с пожарите той поясни, че към момента нещата са по-спокойни, защото в много части на страната вали дъжд.

"Единствено по-критично е положението на границата с Гърция, където има горски пожар на гръцка територия и се надяваме да не премине на наша територия. От горските стопанства на място изграждат просеки превантивно", съобщи инж. Станков.

Той изрази своята благодарност към всички пожарникари, доброволци, служители на горските стопанства и МО за помощта, която са оказали при гасенето на горските пожари, пламнали в страната.

"За проблемите в пожарната, които изпъкнаха на дневен ред, това са намаляване на човешки ресурс, техниката и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд на служителитеЗа съжаление, в България с течение на годините много от незаетите места – свободният щат, беше съкратен. Към момента едва успяваме да направим от трима служители един екип. С този брой на служителите единствено осигуряваме безопасните условия на труд и в никакъв случай ефективност", коментира синдикалистът.

И обясни защо при горски пожари в пресечена местност се ползва стара техника:

"При горски пожари в пресечени местности е невъзможно тези автомобили да се качат и да се гаси. Заради това използваме старите автомобили, които се поддържат единствено за горски пожари, защото са стари, но са проходими и надеждни. Преди известно време имахме обръщане на автомобил и загина наш колега в Пловдивско. Центърът на тежестта на тези автомобили е висок и при неравни терени има опасност от преобръщане. Затова хората виждаха по телевизията старата техника, но тя е по-надеждна. В такива ситуации има нужда от пожарогасители, които се пълнят с вода, във вид на раница и колеги и доброволци да стигат до мястото на пожара, където автомобил не може да стигне. Имаме нужда и от маркучи с по-малък диаметър". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна