Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Пред БНР-Радио София разказват Матиас Фавро и Здрава Стоева

Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт.

  • В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални събития, предшестващи откриването на голямото спортно събитие.

"Нетърпеливи сме да видим откриването на Олимпийските игри в петък вечер, на 26 юли, от 21 часа до полунощ. Франция е на прага пред голямо историческо предизвикателство – след 100 години от Олимпиадата през 1924 година. Организацията на Игрите е огромна отговорност с включени над 10 500 атлети и 35 места на състезания и много доброволци, за да се направи едно запомнящо се събитие, събитие за пример, което ще спомогне следващите Игри да бъдат организирани по един нов начин", отбеляза Матиас Фавро. По думите му, макар да не е бил скоро в Париж, усеща се голямо вълнение от страна на организаторите от Олимпийския комитет, има и голямо вълнение и от страна на кметството в Париж.

"Запазваме фокуса върху Париж, защото Олимпийските игри минават под названието "Париж 2024", но нека имаме предвид, че те ще се провеждат и извън Париж – от една страна в региона Ил дьо Франс, който е около Париж, където ще има езда, плуване, BMX в Ивлин, както и в други градове във Франция, като Марсилия, Ница, Нант, Бордо, Сент Етиен, Шато и Таити, където ще се проведат състезанията по сърф“, посочи още Матиас Фавро.

По думите му, за олимпийските и за параолимпийските игри са ангажирани 145 хиляди доброволци, голяма част от тях от Франция, но и от чужбина, както и 5-има младежи от България. За сигерността ще се грижат повече от 45 хиляди полицаи.

Предвид събитието в Париж вече се въвеждат сериозни трансформации – величествената Сена се превръща в река, в която може да се плува. (За историята:Сена е непригодна за плуване от 1923 година, точно година преди Олимпийските игри през 1924 година в Париж.)

“В трансформацииите, които се случиха, може да се види, че отговорността е в основата на тези игри, с 85 места за състезания, които вече съществуват. Те ще се преизползват с много по-малко нови конструкции. Използването на съществуващото е с цел да се подкрепи грижата за природата, която е водеща в концепцията на тези игри“, поясни той.

Удивителен е фактът, че в Париж вече има над 1000 километра свързани с велоалеи, кметът на Париж Ан Идалго успява да осъществи планът VU, една стратегия, която има за цел  до 2026 година, градът да бъде сто процента достъпен за колело.

"Пожелавам тези 1000 киломенра до няколко години да се случат в София, но целта 2026 за Париж, означава да той да бъде 100% достъпен велоград", изтъкна той. На промените хората реагират по-скоро позитивно. Констатациите са, че в града има все повече велосипедисти, с 45 процента увеличение на алеите за каране на велосипед и популяризиране на велосипеда.

Голямото урбанистично предизвикателство в подготовката на игрите  е свързано с това, как Париж, който е наситен с културно наследство, да се превърне в терен за десет хиляди атлети, подчерта мосю Фавро.

85 процента от локациите за спорт вече съществуват.

  • Площадът Конкорд ще бъде място за сцена по брейк и по скейт, атлетизмът ще се случи пред кметството на Париж, фехтовката ще бъде в Гранд Пале, за параолимпийците там ще бъде стрелбата с лък, 10-те километра маратонско плуване ще се случат във Сена.

"Това, което ме интересува много сега, са 4-те нови олимпийски спорта. Много съм любопитен да видя брейка, скейтборда, сърфа и спортното катерене", заяви още той.

Церемонията по откриването на тези олимпийски игри обещава да е грандиозна както никога досега.
Повече чуйте от разговора на Боян Бочев в звуковия файл.

Здрава Стоева, Матиас Фавро и Боян Бочев

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна