Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицкоски: Проектът за Коридор 8 не може да бъде изпълнен

Християн Мицкоски
Снимка: БГНЕС

Планът на Република Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от ЕК, посочи в интервю за телевизия Телма премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски, предаде БТА.

По думите му част от проектите, започнати от предишното правителство на Северна Македония, не могат да бъдат изпълнени и като пример посочи жп линията към България, част от транспортен Коридор 8, която според него "завършва в задънена улица, в полутунел, без предвидимост как ще продължи по-нататък до Черно море, със санкции, които могат да достигнат до 750 милиона евро”.

"Моля ги да изразходваме тези пари за модернизация на жп линията от Коридор 10 и влаковете да се движат със 100, вместо с 30 км/ч и вместо бюджетът на държавната компания Македонски железници – Инфраструктура да бъде намален три пъти, да бъде увеличен три пъти. Вместо да имаме един работещ локомотив за пръв път след две години, да купим 5 нови локомотиви, за да имаме повече композиции, които ще минават през страната”, каза Мицкоски.

Че за правителството на Северна Македония жп Коридор 10, който свързва Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония и Унгария с Гърция е приоритетен в интервю преди дни каза и министърът на транспорта Александър Николоски. Той заяви, че ще разговаря с донорите на проекта за изграждане на Коридор 8 средствата, предвидени за него, да бъдат пренасочени. 

На територията на Северна Македония източната част от жп линията от Коридор 8, която трябва да свърже Северна Македония с България, тръжната процедура за който приключи в последната седмица на юни, е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС "Финансова рамка за Западни Балкани“ и два заема от ЕБВР и ЕИБ.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна