Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кузманов: Трудна титла в Астана, пропускам US Open

Димитър Кузманов
Снимка: Личен архив

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, тъй като няма да успее да събере необходимите точки.

„Ще пропусна сроковете за подаване на заявки за Откритото първенство на САЩ. Те затварят след две седмици, а на мен ми трябват още около стотина точки.  Почти невъзможно е да стане. Фокусът ми е изцяло върху това да съм здрав в оставащите пет месеца до края на годината. Ако тялото ми позволи ще играя в максимален брой турнири, за да мога да се класирам за Откритото първенство на Австралия“, това сподели специално за БНР Димитър Кузманов след като спечели титлата на тенис турнира в Астана от веригата „Чалънджър“.

„Много съм удовлетворен. Преследвах тази втори титла от 2021 година след като спечелих турнира в Барселона. Най-накрая се случи, след като загубих предишните 4 или 5 финала. Много трудна титла, защото през последните няколко месеца имах здравословни проблеми. След това имах физически проблеми с две контузии. Пропуснах "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Загубих доста позиции в ранглистата. Общо взето преминах през един много тежък период. Затова съм изключително щастлив, че успях да издържа физически и психически и да достигна до тази титла. Ако трябва да бъда честен, очакванията ми бяха да направя един, максимум два мача тук, тъй като се връщах след втората контузия и нямах никакви игрови и тренировъчен опит. Искахме да проверим какво е състоянието ми. Една седмица по-късно съм шампион. “, разказа националът ни и допълни:

„Последните три мача от турнира в Астана бяха много трудни. Тялото ми беше изключително изморено, защото изведнъж пое много сериозни физически натоварвания. Не бях готов за тях. Буквално няма място по тялото ми, където да не изпитвам болка. По време на четвъртфиналния мач, в средата на втория сет срещу Толской, получих леко разтежение в областта на корема. Направихме медицински прегледи. Няма нищо притеснително. Полуфиналът беше от голямо психологическо значение за мен. Във финала, в последния гейм, в който трябваше да сервирам, бях изключително нервен, изключително припрян, много емоционален. Този гейм, може би беше най-трудният от всички през тази една седмица“.

Димитър Кузманов коментира и участието на Виктория Томова в олимпийския турнир в Париж.

„Олимпийският турнир е изключително труден. Много емоционален. Играят най-добрите. Тази година конкуренцията ще убийствена в лицето на Алкарас и на Джокович. Те ще искат да спечелят златото. Зверев, като защитаващ титлата си от Токио, също ще се бори. По отношение на Вики – много съм щастлив, че се класира на олимпийските игри за първи път в нейната кариера. Изключително постижение. Пожелавам ѝ да бъде здрава и да се справи с емоциите. Няма да ѝ е лесно. Стискам палци и на останалите наши спортисти. Желая им успех на най-големия спортен форум“

Ще видим ли Димитър Кузманов на олимпийските игри в Лос Анджелис след 4 години и къде ще е следващия турнир, в който ще участва можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна