Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това не е класическа, а военновременна дипломация"

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

"За Камала Харис важна беше подкрепата на Обама и Нанси Пелоси, ще видим какво предстои до номинацията на 19 август"

| Интервю
Снимка: БТА

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва, каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР. 

Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен посланик на България в Украйна.

"Този вид назначения трябва да се съгласуват с президента, както винаги е било. Пренебрегване на мнението на президента, вижте до какво води. Редно е да се съобразяваме с нашите нормативни условия, даже и с конюнктурата. Съжалявам искрено, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък", каза Елена Поптодорова.

"За която и да било друга държава нямаше да разберем, но точно защото е Украйна, ще има политическо оспорване на фигурата, която ще представлява България", смята тя.

"В Украйна има българска общност, възможно е да се търсят следващи пътеки във включването на държавата ни във възстановителните дейности. Това винаги присъства в договореностите в ЕС и НАТО и се има предвид, че когато приключат военните действия, ще дойде моментът за възстановяване и ние трябва да имаме позиции", посочи бившият ни посланик в САЩ.

И определи назначението на Николай Ненчев с думите:

"Това не е класическата дипломация, това е военновременна дипломация".

Поптодорова коментира в предаването "12+4" и предизборните настроения и обрати в САЩ:  

"Ефектът от обявяването на Камала Харис на мястото Джо Байдън е не само мобилизиране на финансови ресурси, а и вдъхване на нова енергия на Демократическата партия. В последните седмици партията се държеше като обречена. Коментатори и политици не калкулираха успешен ход на демократите. Това отпуши тапата и беше особено важно, сравнявайки с енергията в републиканския лагер".

Според нея евентуалната номинация на Харис отново ще възбуди, в добрия смисъл на думата, интерес и гласовете на цветнокожи, на жените.

"Това се случи, когато Хилари Клинтън беше кандидат. Имаше силен дамски вот, доколкото темата е гореща и силно обсъждана в САЩ. Това би се случило, след като се преминат процедурните стъпки. Но да не си представяме гладък процес, нещо като на короноване на Камала Харис. И за това елегантно намекна и Барак Обама, който също изрази задоволство. Да напомня, важна беше официалната подкрепа на Нанси Пелоси, тя е институция и нейната подкрепа имаше голямо значение".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна