Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма опасност пожарът да навлезе от Гърция в България

Тежката ситуация с пожарите в страната бе повод за проведената работна среща в община Благоевград с участието на представители от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН), Регионалната дирекция по горите, областната администрация, кметове на населени места, институции.

На събитието бе популяризирана кампанията на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на горите от пожари и подобряване координацията между институции и граждани. Кампанията има за цел да повиши превенцията и готовността за дейности, които включват предотвратяване, ранно откриване, ограничаване и ликвидиране на пожарите.


Заместник-директорът на ЮЗДП инж. Ваня Каменова  коментира актуалната обстановка с пожара, който бушува на територията на Гърция, в близост до България.

"Към този момент няма промяна в  състоянието. Все още пожарът не е навлязъл на българска територия. Използва се всякаква възможна техника.

Ние разширяваме пограничната бразда, за да се получи по-широка ивица. Нашите служители са на място, заедно с екипите на пожарната и военните. Към този момент пожарът е на около 600 метра от нашата територия. Колегите не съобщават за опасност в посока България" – посочи инж. Каменова.

Тя определи като много добра координацията с Областната администрация, Общините и служителите на РД ПБЗН и уточни, че за област Благоевград до момента са възникнали 60 пожара на територията на ЮЗДП, унищожени са над 3 300 дка. Само за област Благоевград пожарите са 35 и са засегнати 838 дка.

"Пожарите се предизвикват предимно заради човешка небрежност. Високи са температурите, изсъхнали са тревите, но нашата небрежност води до тези пожари и неадекватната ни реакция в такива ситуации. На първо място трябва да бъде запазен човешкият живот, но по-важно е да не предизвикваме тези пожари“.

 

От днес 30 военнослужещи се намират на българска територия в близост до пожара. 

"Те основно в момента са там с транспортна техника, тъй като става дума за дейности в изключително труден терен. Техниката няма как да достигне до мястото, където се извършват превантивните дейности и затова към този момент тя ни служи единствено за транспортиране на личния състав.

След което пеша – с ръчни средства и инструменти в рамките на няколко часа се придвижват до мястото, където съвместно с горските служители и на противопожарната служба се извършват обезопасителни дейности по българо-гръцката граница“ – каза за БНР-Радио Благоевград полк. Руслан Колев, заместник командир на Трето бригадно командване.

 

Директорът на НП "Рила“ инж. Красимир Андонов посочи, че преди седмица са гасени два пожара на територията на парка. 

"Гасихме пожар под връх Чучулятица до село Радуил на площ 1 декар, но се гаси 1 седмица, заради  труднодостъпния терен и непрекъснато беше под наблюдение. Друг пожар беше загасен на границата на парка, за щастие имаше път и пожарникарите успяха бързо да го потушат.

Апелирам да не се пали огън на открито, ситуацията в страната е много тежка. Въпреки заповедта, която съм издал от 1 април, има недобросъвестни туристи, които палят огньове, за което са и санкционирани“".

На срещата бе поставен акцент върху състоянието на водоемите в населените места от областта и осигуряване на подстъпите към тях.

Апелът на институциите е да се спазват правилата за пожарна безопасност,  да не се проявява небрежност, която би довела до възникване на пожари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени