Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ:

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Силвия Георгиева
Снимка: НСОРБ

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти. Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек.

"Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На местно ниво това означава да се увеличи капацитетът за реакция при бедствия – бури, градушки, пожари и т.н. Другият основен стълб на климатичните политики е свързан с мерките против кризата – на локално ниво: преминаване към екологична мобилност, към градски транспорт по нулеви емисии, изграждане на зелени покриви, саниране на публичните сгради и т.н. От 70 до 90% за тези задачи отговарят общините."

Това коментира пред БНР-Радио София Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) след провеждането в София на Национална конференция за адаптацията към изменението на климата в градска среда и възможностите за разгръщане на местния капацитет и националните политики.

Снимка: БГНЕС

Според нея, у нас дискусията по тази тема е закъсняла. Не сме си давали ясна сметка доколко сме зависими от природните явления. Не сме търсили достатъчно информация и данни, не сме поставяли тези задачи сред приоритетните.

Георгиева не пропусна да отбележи, че често липсва синхронизация между различните нормативни и стратегически документи на национално и на местно ниво. В много закони се вменяват отговорности на местните власти, но липсва йерархична обвързаност между тези задължения, формулирани на парче.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени