Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

Снимка: Facebook/Георги Георгиев

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев.

По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е предвидена забрана за безразборно използване на фойерверки. Върховният административен съд (ВАС) е постановил, че забраната остава в сила.

"Безконтролното използване на фойерверки се отразява негативно на малките деца, особено на онези над 5000 деца от аутистичния спектър в София, на хората с увреждания и животните, заради силния шум от безразборните гърмежи. Наред с това, пиротехническите средства могат да причинят редица увреждания и материални щети.

С промените на територията на Столична община фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват свободно само на Нова година от 18.00 ч. на 31 декември до 2.00 ч. на 1 януари. А в останалата част от годината - единствено след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация. С промените въведохме успешни европейски практики от големите столици, където никъде не е позволено безразборното използване на пиротехника през цялата година. Въпрос на воля в контролните органи от общината и МВР и налагането на правилата е те да се спазват все повече и от всички", обяснява Георгиев. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени