Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камала Харис напът да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори. 

До понеделник вечерта тя успя да си осигури подкрепата на много повече от необходимите 1976 делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия още при първото гласуване. 

Номинирането обаче най-вероятно няма да се случи по време на Конгреса на партията, планиран в дните от 19 до 22 август, а ще се проведе онлайн преди 7 август, за да може новата кандидатура да се вмести в крайните срокове, поставени от някои щати, като например Охайо, за вписване в бюлетината. 

Междувременно Камала Харис успя да събере впечатляващата сума от над 100 милиона долара за предизборната си надпревара. Това е рекорд, предвид краткото време от неделя насам, но според анализатори, близки до съперниците им от Републиканската партия, това са били замразените от партийните донори пари за кампанията на Джо Байдън, които бяха спрели подкрепата си с искане той да се оттегли от надпреварата. 

И макар че Камала Харис влезе с летящ старт и е напът да спечели с лекота номинацията на Демократите, без да има практически никаква конкуренция, медии като CNN коментират, че трудните моменти пред нея тепърва предстоят. 

Междувременно днес се очаква Джо Байдън да се завърне в Белия дом за пръв път след отказа си от кандидат-президентската надпревара, и откакто беше обявено, че се лекува от Covid-19 и се възстановява в къщата си в щата Делауеър. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени