Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение за правителство на националното помирение подписаха в Пекин 14 палестински фракции

Снимка: АФП

В китайската столица Пекин 14 палестински фракции подписаха споразумение за формиране на "временно правителство на националното помирение" след войната в Ивицата Газа. 

В Декларацията от Пекин се казва, че правителството на националното обединение ще управлява делата на палестинците, ще се грижи за възстановяването на Ивицата Газа след края на конфликта и ще погдотви условия за провеждането на избори. В документа обаче не се посочва времева рамка за формирането на кабинета. 

Сред фракциите, които подписаха споразумението, са "Хамас" и "Фатах", които не успяват да се помирят, откакто през юни 2007 г. "Хамас" свали със сила Палестинската автономна власт в Газа. Представителят на "Хамас" Муса Абу Марзук заяви, че моментът е исторически: 

"Подписваме споразумение за национално обединение, за да покажем, че трябва да продължим по пътя на обединението. Призоваваме всички да го спазват и да не позволяват на нищо да ни разедини. Молим се Бог да ни помогне да постигнем подписаното".

Срещата за помирение в Пекин се проведе на фона на продължаващите опити да се сключи примирие в Ивицата Газа. 

Според политолози формирането на правителство с участието на "Хамас" ще бъде категорично отхвърлено от Съединените щати и Израел, тъй като те се стремят да изключат групировката от всяка роля в региона.  


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени