Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще оповести годишните доклади за върховенството на закона за страните членки. По време на представянето на доклада за България миналата година еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че Комисията предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни, което стана през септември.

Според доклада от 2023 година в България все още липсват достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. В него се твърди, че страната ни не е изпълнила голяма част от препоръките в предходния доклад и по тази причина новите са до голяма степен повторение на предишните.

Продължава да предизвиква безпокойство формирането на Висшия съдебен съвет, има и риск от политическо влияние върху работата на Инспектората към него. Бави се и назначаването на редица независими органи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс отбеляза, че при непрекъснати избори е много трудно да се прокарат различни закони и реформи в парламента.

В доклада бе записано също, че България е след страните членки с много висок риск от концентрация на медийна собственост. Тревога буди и липсата на ясна законодателна рамка, която да гарантира прозрачността при разпределянето на държавните реклами.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна