Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гласува промени в държавния бюджет

Снимка: БТА

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините.

С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 г. до 31 декември 2026 г. се увеличава с 308,1 млн. лв.

Промените се предлагат по искане на кметовете на 100 общини по одобрени предложения за промени в приоритетните проекти от приложение № 3 към закона, които са направени в срок до 31 март.

Финансовият министър Людмила Петкова поясни, че по новия списък проектите, които ще се финансират от държавния бюджет се увеличават:

"Всъщност, по Инвестиционната програма, с предложенията, които са направени, броят на проектите в приложението се увеличава с 271 проекта, т.е. от 2 258  утвърдени по приложението, проектите стават 2529“.

Чрез Инвестиционната програма се подпомага изпълнението на капиталовата програма на общините за двугодишния период, като финансирането на проектите ще се извършва на база сключени споразумения между регионалния министър и кметовете на съответните общини.

Преди да влязат на първо четене в пленарната зала, измененията в Закона за държавния бюджет бяха подкрепени в бюджетната комисия с пълно единодушие.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна