Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Снимка: Ани Петрова

Служебното правителство ще заседава днес. Предвидено е да се даде разрешение за влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на Международен договор "Придобиване на боеприпаси за машини 'Страйкър' ". Министрите ще променят и допълнят Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях.

С промените в наредбата за приемните семейства се регламентират изискванията за грижата, която се полага за настанените деца, разработена е и методика за оценка на кандидатите за приемни родители. На всяка от 28-те териториални комисии по приемна грижа ще се възложи съвместно със социалните служби да извършват ежегодно проучване и анализ на потребностите от приемни семейства на общинско и областно ниво и така ще се планира необходимият брой, както и техният профил .

Регламентира се и заместващата грижа, предоставяна от приемно семейство за дете с трайно увреждане, което се отглежда от своите родители, настойници или попечители. Освен това с Преходните и заключителни разпоредби на постановлението, с което се изменя Наредбата, се правят и промени в друга наредба - тази за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване на изоставянето на деца и настаняването им в институции.

Въвежда се задължение за социалния работник при идентифициран от управител на лечебно заведение риск от изоставяне на дете да осъществява контакт с лицата от семейния и разширения семеен кръг на майката/бременната жена, за да се проучват възможностите и желанието им да оказват подкрепа на майката и детето.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна