Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС предлага Петър Танев за посланик в Украйна, но не завършва процедурата

Снимка: Ани Петрова

Продължава спорът по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото е отказал да назначи Николай Ненчев през лятото на миналата година. От съобщението става ясно, че Министерският съвет не е завършил процедурата, след като през октомври 2023 година президент и правителство са постигнали съгласие за назначаването на посланик в Киев.

От „Дондуков“ 2 припомнят, че при съгласувателната процедура през октомври миналата година е бил предложен и друг кандидат, различен от Николай Ненчев, който да оглави мисията ни в Киев. Държавният глава е уважил мотивите на тогавашния външен министър Мария Габриел. Тя предложи за поста Петър Танев, който вече е бил съветник в посолството ни в Украйна, където фактически нямаме посланик от началото на войната.

От „Дондуков“ 2 посочват още, че след като приключи процедурата по съгласуване за назначаването на български посланици се приема решение на Министерския съвет. То се изпраща до президента, който издава указ. До днес решение за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна след съгласувателната процедура от октомври миналата година не е постъпвало в президентството. А отговор защо процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат не е завършена трябва да се търси от Министерския съвет, се посочва в съобщението.

Вчера в специална позиция президентът призова правителството за стриктно спазване на Конституцията и процедурите по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаква кабинетът да му предложи за посланик в Украйна кандидат с доказани качества и професионална експертиза, каквито бившият военен министър Николай Ненчев не притежава.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, потвърди, че Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна, за което не се изисква указ от президента. 

Обсъждането на кандидатури продължава.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна