Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август

Снимка: БТА

От началото на месеца в област Пазарджик са регистрирани 164 пожара - два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Със заповед на областния управител Валентина Кайтазова до края на август са забранени земеделските дейности. В региона действат мобилни групи за наблюдение и контрол.

Едно от обясненията за двойния ръст на пожарите е горещото лято, но паралелно с това статистиката показва, че при 90% от възникването им стои човешкият фактор. Заради негативната картина и продължаващите високи температури, до края на месец август се забраняват почистването на пасища, ливади и всякакъв друг вид земеделска дейност, с изключение на дейностите по жътвената кампания.

До края на месец август, балирането на слама ще се извършва само във вечерните часове, след 20 часа, се казва още в заповедта на областния управител. 

Земеделските стопани следва да излизат на работа със заредени цистерни с вода, с най-малко 200 литра.

Мобилни екипи, под ръководството на полицията, ще следят за изпълнението на заповедта, като констатациите ѝ ще се отчитат на всеки 7 дни. Ще се следи и за изправността на земеделската и горската техника. 

На нарушителите ще бъдат налагани административни санкции.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна