Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Бургас прекрати делото за "Подпорната стена" в Алепу

Административният съд в Бургас прекрати делото, след като прокуратурата оттегли протеста си срещу решението на Дирекцията за национален строителен контрол за узаконяването на "Подпорната стена" в местността Алепу.

Мотивите на прокуратурата да спре производството са свързани с последното решение на ВАС от 26-и юни, в което е посочено, че министърът на регионалното развитие и благоустройството неправилно е отказал да съгласува проекта. 

На последния парламентарен контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова заяви, че се очаква окончателно решение на съда по казуса с "Подпорната стена", в която е вграден бъдещ жилищен комплекс "Алепу – Бриз вилидж". 

Всъщност дело няма да има, тъй като прокуратурата е оттеглила протеста си срещу издаденото от ДНСК решение за ползване на обекта и въвеждането му в експлоатация. 

Според бургаската прокуратура делото се обезсмисля, след решението на 5-членен състав ВАС, който е посочил, че МРРБ неправилно е приело за нищожен административен акт разрешението за ползване на "Подпорната стена", която се води укрепително съоръжение. 

Според ВАС нищожността не означава, че въвеждането в експлоатация на обекта трябва да бъде спряно. Така на практика след окончателните действия на магистратите изграждането на "Подпорната стена" в местността Алепу край шофьорския плаж вече е узаконено. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна