Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си.

От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към КЗК в последните часове преди изтичането на крайния срок за обжалване на решението и преди да получат официалния документ от Столичната община, че кметът Терзиев би изпълнил публично заявеното намерение да оттегли спирането на проекта за възстановяване на паметника. 

Казусът със спрения конкурс възмути патриотичните организации, които от десетилетия настояват за възстановяване на монумента на т. нар. "Желязна дивизия" и стана повод общински съветници да поискат оставката на Терзиев. 

След обсъждане в ресорните комисии в СОС, кметът на София определи три варианта за решение. Първият е за друго място за предложения в оригинален вид монумент. Вторият -  мястото да остане до НДК, но възстановяването да не "е едно към едно". Третият вариант е по сегашния проект, но с приемане на критиките. 

Още тогава председателят на комисията по култура Мирослав Боршош допусна, че оспорването на решението на кмета в съда би забавило възстановяването с години.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна