Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение заради сливането на две болници в София

Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари, Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова
Снимка: БТА

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница.

Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък. 

В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма част от лекарите и медицинските сестри са в пенсионна възраст. Някои от тях не са съгласни с вливането на болницата във Втора градска болница. Споделиха го по време на среща, организирана от съветници от ПП-ДБ -"Спаси София".

"Не желая да ходя по чужди болници, по чужди отделения. В тази болница имаме много добри условия за работа, имаме апаратура. Оставете ни да работим и да осигурим наистина своевременно, адекватно и качествено обслужване медицинско на населението", сподели служителка.

"Аз съм за това да има работа, да има добри условия, да има достойно заплащане и работещ план, който да се осъществи. Знам, че в този вариант болницата няма как да съществува", каза друга.

От групата на ПП-ДБ-"Спаси София" ще гласуват против структурната промяна, а вносители на доклада за нея са съветници от БСП и ГЕРБ-СДС.

Според Саад Алуани лечебното заведение може да се запази.

"Предлагам нов човек, който да влезе в Борда на директорите, който да представи концепция за оздравяване на болницата. Болницата има капацитет, има перспектива да бъде оздравена".

Според Ваня Григорова няма такъв вариант.

"Вариантите пред болниците са два - или фалира или се влива в Четвърта градска, защото на въпроса ми: "Ще дадете ли няколко милиона за оздравяване" отговорът беше: "Ще направим анализ".

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна