Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемоарите на Ървин Ялом

"Моят път към себе си" е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане лекар. 

"Ървин Ялом е наистина един от великите хора в психотерапията, наш съвременник, който може да равняваме с фигури като Фройд и Юнг. – казва психологът и екзистенциален психотерапевт Пламен Димитров – Професорът е учен, практикуващ и до ден-днешен, въпреки че вече е на 93 години, има нова съпруга. Той е написал майсторска ретроспекция на един богат, дълбок и смислен живот – своя. Не злоупотребява с термини, но е изключително пластичен и образен."

Според Пламен Димитров Ървин Ялом допринася и за един нов литературен жанр, този на психотерапевтичния роман. Професорът мисли за тази своя книга като за последна, но животът му поднася изненада и в момента той подготвя следваща.

"Ялом става професионалист и автор, след като преди всичко е едно прекрасно човешко същество, което не се притеснява да споделя уязвимостта си. Той е непостижим в разкриването, споделя лични терзания и проблеми. Книгата започва с негов сън, който му припомня началото на емпатията в живота му. Той ни предлага като филм не само ранния си живот, но и всичките си болки. Психоанализата му е тясна, той намира в литературата много неща отвъд нея."

Чуйте още за мемоарите на Ървин Ялом в "Артефир".

Снимка – изд. Изток-Запад

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна