Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро.

Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо. Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie – портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо. Акцент от селекцията са офорти на Пикасо от най-ценния му период – Волард. Тези творби рядко се показват пред публика и пристигат директно от семейството на художника.

В експозицията са включени няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали "Божествена комедия", вдъхновена от едноименното произведение на Данте Алигиери. Любителите на испанския модернист имат възможност да видят и творби от серията "Любовите на Касандра", които той създава като илюстрации по литературното произведение на Пиер дьо Ронсар. Присъстват творби от серията "Библия Сакра", със 105 цветни литографии.

Религиозната тема е застъпена и в творбите на Марк Шагал с цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. На непоказвани до момента в България творби от серията "Басните на Лафонтен" могат да се насладят посетителите на изложбата.

За публиката в Бургас ще бъдат изложени цветни литографии от серията Melоdie Acide на Хуан Миро – живописно изследване на цвят, форма и символика, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.

"Модернистите на XX век" може да се разгледа между 31 юли и 31 август в Културния център "Морско казино" в Бургас.

Подробностите от разговора на Велин Манов с артистичния директор на галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" Деница Гергова в "Артефир" можете да чуете в звуковия файл: 

Снимка – галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна