Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднини на Милан Димитров: Нека не допускаме Либия 2 и брат ми да лежи до живот в чужда държава

Бащата и братът на арестувания в Гърция призоваха за подкрепа от всички българи

| Интервю
Милан Димитров
Снимка: личен архив

Година и седем месеца българинът Милан Димитров е в гръцки затвор и го очаква екстрадиция в САЩ, където има четири обвинения, всяко едно с до 20 години – с една дума, очаква го доживотен затвор отвъд Океана. 

Историята разказаха пред БНР баща му и брат му - Димитър и Александър Димитрови, и призоваха българите за подкрепа, а институциите да си свършат работата.

"Единственото на което се надявам, е реакцията на нашето общество, на моите съграждани, на другите българи. Това е поредният случай и е дежа вю на медицинските сестри в Либия. Нека да не допуснем Либия 2 и брат ми да бъде изпратен на доживотен затвор в чужда държава", призова Александър Димитров. 

В САЩ Милан е търсен за износ на стоки с двойно предназначение за Русия – полупроводникови платки, които след тройна експертиза на СГС се намират в офиса на фирмата и никога не са напускали страната. Фирмата е МТИГ ЕООД и в нея Димитров е бил служител, а не управител.

Арестуван е преди време в Гърция с червена бюлетина и вече година и седем месеца е в гръцки затвор. 

Баща му и брат му обжалват процедурата и обвиненията, резултат няма никакъв и Милан всеки момент може да бъде екстрадиран в САЩ, където го очаква доживотен затвор. 

"Обвинен е в четири неща - излъгал американските власти, второ, че е изнесъл полупроводниковите пластини в Русия, трето, че е прал пари и четвърто - организиране на конспиративна група между него, баща ми и контрагент на фирмата – руснак. И всяко обвинение е с до 20 години затвор", разказа брат му в предаването "12+4".

И обясни:

"Той не е търсен от американските власти и не са се обръщали към нашата държава, към него, да му кажат, че е заподозрян или да се яви в съда в Остин, Тексас. Стана буквално отвличане в Гърция и той го разбра, когато го арестуваха. Излиза от България, влиза в Гърция да помогне на приятел за една къща и на връщане към България го арестуват в едно гръцко село в 23.00 часа".

Бащата и братът разказаха, че здравословното състояние на Милан е влошено, но не получава адекватно отношение и грижа от лекарите в гръцкия затвор. 

"Милан има хематологични проблеми, има епикриза, а докторите в гръцкия затвор казват, че е симулант". 

Семейството се надява на протест, на активна гражданска позиция, "да ни помогнат, да си свършат работата институциите, а не както винаги, да вдигат ръце и да казват – "да, много е лошо, да му се не види, ама не е в България, не е в нашите правомощия".

"Баща ми има документ, че това не е работа на МВнР и на МВР, и на правосъдието!", каза Александър Димитров. 

Бащата цитира Джон Кенеди: "правата на всички хора са накърнени, ако са застрашени правата само на един от нас", а братът казва, че у нас това става норма. 

Роднините на затворения в Гърция Милан Димитров очакват подкрепа и помощ от всички българи: 

"До момента има само бездушие от институциите. Никой не си е направил дори усилието да дойде в офиса, да видят какво има в тази фирма. Там има два шкафа за 54 000 долара, а американците пишат, че струват 1,7 млн. долара". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна