Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно лято в Смолянско са без вода

В с. Малка Арда живеят като в миналия век с режим на водата

| Репортаж
Снимка: Радостина Чернокова

Близо месец жителите на родопското село Малка Арда, в община Баните са на воден режим. Това се повтаря всяка година през лятото заради сериозен проблем с водоподаването в селото. Друга причина е и засушаването, вследствие на което е намален дебита на водата, който постъпва във водоема над населеното място.

В дни, когато температурите дори в прохладната Родопа планина на места достигнаха 38 градуса да нямаш вода е повече от бедствие. 

Заради липсата на вода и малки и големи са принудени да живеят в условия от по-миналия век без автоматични перални и съдомиялни, защото всички електроуреди изгарят заради ниското налягане. Без обичайния дневен душ животът направо е кошмар,  гневят се хората и искат бързо разрешаване на проблема

Вътрешната водопроводна мрежа на Малка Арда е сравнително нова, на около 15 години. Факт е, обаче, че има много сериозен проблем с водоподаването в селото. 


Друга причина е и засушаването, вследствие на което е намален дебитът на водата, който постъпва във водоема над населеното място, обясни кметът на община Баните Павлин Белчев. Той е издал заповед, с която се забранява поливането на дворове и градини.

Проблеми с водата има и в други населени места в областта – Неделино, Златоград, дори в града на минералната вода Девин.

Родопчани плащат една от най-скъпите води в страната 5.37 лв. за кубик. ВиК-Смолян изпълнява мащабни проекти за водния цикъл, такъв предстои да се реализира и в Девин. 

Хората недоумяват, как след като е сменена вътрешната водопроводната мрежа и е положен асфалт, ВиК отива и отново разкопава нова улица? 

Примерът е от кв. Настан, защото най-хубавата улицата беше разрушена по неясни причини. Ремонт на ремонта се прави и по ключови улици в областния град Смолян.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна