Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските мачове на Ботев (Пд), Черно море и ЦСКА 1948 в комбинирано предаване по "Хоризонт"

Ботев (Пд)
Снимка: БГНЕС

След Лудогорец още три български отбора ще изиграят днес първите си срещи от втория квалификационен кръг на европейските клубни турнири по футбол. По програма "Хоризонт" на БНР ще предаваме комбинирано и трите мача.

Ето кои са те:

Ботев (Пловдив) гостува на Панатинайкос от 21.00 часа с надеждата приказката да продължи. Двубоят е от Лига Европа, като седмица по-късно предстои реванш на родна земя. Гръцкият колос ще приеме „жълто-черните“ на 75-хилядния стадион „Олимпийски“ в Атина. Съдия ще бъде Давид Фуксман от Израел.

Ботев преодоля словенския Марибор (2:1, 2:2) в първия кръг на пресявките, докато ПАО започва от тази фаза. В трети кръг победителят от двойката ще се изправи най-вероятно срещу легендарния нидерландски отбор Аякс. В състава на "жълто-черните" няма контузени или наказани. Настроението при „канарчетата“ е приповдигнато след успешния старт на сезона, който бе като естествено продължение на силния завършек на миналата кампания. Носителят на Купата на България взе гостуването на Ботев Враца (3:1) от Първа лига, при което Душан Керкез ротира умело част от състава. Така запази сили за важната визита в Атина.

20-кратният шампион на Гърция ще бъде без наказаната си звезда Фотис Йоанидис. Нападателят ще пропусне и реванша след седмица. Старши треньорът Диего Алонсо все пак има и качествени заместници, но проблемът е липсата на игрова практика. Халфът Рубен Перес също е наказан за два мача, а контузени няма. Сезонът в южната ни съседка започва след месец и това е първи официален мач за ПАО. Миналата година отборът отпадна в груповата фаза на турнира. В шампионата пък завърши четвърти. Това ще са първи двубои между тези два съперника.

Първите си мачове в Европа пък ще изиграят други два български състава - ЦСКА 1948 и Черно море. Те се включват директно от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. От 20.00 часа варненци "гостуват" на израелския Апоел Беер Шева, а мачът е в Ловеч. Поради военните действия в Газа, израелските отбори домакинстват извън страната. В състава на съперника личи името на българския национал Йоан Стоянов, който вкара на Левски миналото лято, но цели шестима титуляри напуснаха тима оттогава.

Черно море се завръща в Европа след силен минал сезон в българското първенство, като завърши на второ място в класирането. Тимът не успя да започне новия с победа и стартира с нулево реми срещу ЦСКА 1948 миналата седмица. Добрата новина за Илиан Илиев е завръщането на нападателя Исмаил Иса, който пропусна първия мач за сезона.

ЦСКА 1948 приема Будучност. Мачът е от 20.30 ч на ст. "Васил Левски". Точно преди година "червените" направиха своя дебют в евротурнирите. Тимът изигра два прилични мача срещу румънския ФКСБ, но отпадна. Миналият сезон не бе много добър за отбора в първенството, но въпреки това, той отново стигна до евроучастие. Наставникът Валентин Илиев и възпитаниците му се надяват на успех срещу черногорците.

Програма на българските отбори:

Лига Европа:

21.00 часа - Панатинайкос - Ботев Пловдив

Лига на конференциите

20.00 часа - Апоел Беер Шева - Черно море (в Ловеч)

20.30 часа: ЦСКА 1948 - Будучност


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна