Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дни по програма „Еразъм+“

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец.

Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма „Еразъм+“.

"Срещаме разбиране и добро приемане както от кметицата на Долни Раковец, така и от Община Радомир. Това е трети проект на фондацията, отбеляза пред БНР-Радио София Димитър Урдев основател и управител на организацията. – Имаме мотивирани учители за работа с деца със специфични потребности, но понякога им липсва нужната квалификация, знания и умения."

В проекта са предвидени дейности с разнообразни неформални обучителни методи, с които да се развият както умения за общуване и взаимодействие с младежи със специфични потребности, така и да се създадат конкретни трудови навици и умения по професии като: екологично и парково строителство, градинарство и озеленяване, земеделие (отглеждане и преработка на чесън), творчески занаяти, готварство и сладкарство и др.

От администрацията на Община Радомир ще осигурят допълнителни занимания и интересни места за посещение за участниците, за да разширят техните впечатления от региона.

Част от програмата на проекта ще бъдат и т.нар. “Културни вечери на мегдана“, в рамките на които младежите ще представят културата, забележителностите и традициите на България, Турция, Хърватска и Литва.

Културните вечери ще бъдат отворени за всички жители и гости на селото и ще предложат интересни презентации, игри, традиционни храни, танци и музика от всяка от четирите страни. В българската културна вечер ще се включат и самодейни творци от село Долни Раковец.

Чуйте разговора на Ана Попова.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна