Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Пресъхването на Стряма край Трилистник е заради нерегламентирано отбиване на водата

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов.

По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 

"Направихме няколко проверки, взехме и 2 проби от водата. Рибата в язовира измира вследствие на ниските нива на водата и високите температури, както и на образувалия се интензивен цъфтеж на водорасли във водоема, което намалява кислорода, особено през нощта", обясни директорът на пловдивската "Басейнова дирекция". 

Допреди 10-12 години е имало помпи, които са вдигали нивото на водата от напоителния канал край Лесичово. Сега обаче постъпват води само от река Калаващица, което не е достатъчно, за да се възстанови обемът на язовира, който се ползва за напояване.

"Положително е, че не измират риби като толстолоб и каракуда, които са масови. Решението е, че да се задържи обемът на язовира да не пада под 10 млн. кубични метра, а той сега е около 16,5 млн. куб.м. "Напоителни системи" наистина правят всичко този язовир да се ползва само когато не им достигат води от напоителния канал", смята Узунов. 

По думите му метеорологичните условия - суша и високи температури, са основната причина за проблема.

На територията на Пловдивска област освен яз. "Пясъчник" и язовир "Домлян" е под 50 % от обема си. На територията, обслужвана от дирекцията, има още 3 други язовира с намален обем, в рамките от 32 до 45 %, но те се ползват за напояване и производство на електроенергия. Това са "Копринка", "Жребчево" и "Тополница", посочи Узунов. 

Той коментира и пресъхването на река Стряма край Трилистник. "Наистина има нерегламентирано отбиване на водата, но не само то е причина за пресъхването. Водата изчезва буквално в началото на селото и после тече само като вада. Явно заради поливането на дворовете, но не сме установили нарушители", каза той. 

Цялото интервю на Яница Марова с директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов е в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени