Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 август започва Алеята на книгата във Варна

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

"Летен лайв на червения диван": Музика и поезия на открито в София

Снимка: Летен лайв на червения диван

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева, председател на УС на АБК, и Петко Славов, музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика.

Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на 120-годишнината от рождението на Атанас Далчев, вече стартира на 17 юли. Форматът, по думите на създателите, цели да заведе културата при хората на нетипични места. Лайвът обединява поезия и музика и поражда разговор за смисъла на текста в една песен.

Посетителите на вчерашното събитие са чули поезията на поета Вутимски, който преживе се вдъхновява именно от Далчев. Предстои и вечер с поезията на софийския поет Александър Геров. Това не са известни на широката публика имена, но са автори, тясно свързани с града, споделят органзиаторите.

Вълнуващо ще е литературно-музикалното събитие на 3 ноември в парка на църквата "Св. Седмочисленици", когато поетесата и преводач Мария Донева ще отпразнува своя рожден ден.

Музиката по време на тези събития е предимно авторска от двата албума на Петко Славов, но съчетана и с произведения на Боб Дилън и Ленард Коен – двама артисти със серизоно петично присъствие в музикалния свят.

Форматът "Летен лайв на червения диван" е част от лятната културна програма на Столична община.

В София форматът "Литературни маршрути" продължава, а ценителите на добрите книги очакват с нетърпение и Нощта на литературата.

На 2 август започва Алеята на книгата във Варна – с традиционната програма на традиционното място, съобщава Алексиева. В рамките на Алеята ще се проведе и първото издание на фестивал, посветен на нехудожествената литература. Издателствата са 50, шатрите 19 и място има за всички издатели и читатели.

Една литературна новина споделят гостите в предаването – до края на годината би трябвало да излезе втората книга на Петко Славов. Преди това група "Терпентина", където Славов свири на бас, ще участва в предстоящото издание на Hills of Rock.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени