Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На практика администрацията се поставя над решение на съда"

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Виктор Лилов: Частният казус "Абдулрахман" е симптом за държава, която не признава върховенството на правото

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният административен съд да се произнесе по случая. В знак на протест срещу неправомерното си задържане саудитецът обяви гладна стачка.

Той е един от политическите опоненти в Саудитска Арабия, обясни пред БНР издателят и арабист Виктор Лилов, който се ангажира със случая.

"Продължително време пребивава в Турция. Решава да мине през границата и да потърси убежище в България. До ден днешен, вече почти 3 години, неговото миграционно задържане трае. Нещо безпрецедентно, няма аналог. На практика той е в затвор", подчерта Лилов.

Според него е налице "административен абсурд" – ДАБ се позовава на становище на ДАНС, които твърдят, че Абдулрахман ал-Халиди е заплаха за националната сигурност, макар да няма позоваване на никакви факти.

"На практика администрацията се поставя над решение на съда."

Частният казус "Абдулрахман" е симптом за държава, която не признава върховенството на правото, смята Виктор Лилов.

Българското общество игнорира проблемите в Бусманци, а те са симптоматични. Имиграционните процедури се използват като наказание, изрази мнение той.

Ако този омагьосан кръг продължи да бъде поддържан от институциите в България, единственият законен начин остава да се потърси подкрепа от Европейския съд по правата на човека, коментира Лилов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени