Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир "Луда Яна" - на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация

| Репортаж
Снимка: МРРБ

Панагюрище е на път окончателно да реши проблема с недостига на питейна вода. Обичайно, градът и околните села са на воден режим през летния сезон. След няколко десетилетия от старта на изграждането на язовир "Луда Яна", съоръжението е на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация. Очаква се завиряването на язовира да започне през месец септември, като след това предстои източване и тестване на пречиствателната станция на Панагюрище.  

Паралелно с това започва и укрепването на коритото на река Луда Яна, както и подмяна на компрометираната водопроводна мрежа. 

Това е най-чаканият язовир в Панагюрище. Строителството на съоръжението започна през далечната 1986 година с много шум, първи копки и разливане на шампанско, за да прекъсне през 2000 година. През този период бе частично изградена една язовирна стена и няколко съоръжения. Последва 16 години застой - време, през което съоръженията се компрометираха, а на частично изградената стена ѝ се наложи укрепване преди самото надграждане. Последва нов старт и нов застой. През целия този период - над 30 години, изграждането на язовир "Луда Яна" беше в предизборната риторика на всички кметове и партии до момента. Всеки едни от градоначалниците даде своя принос и усилие за придвижването на проекта, но държавата истински се намеси в края на 2020-а година, като пое пълното финансиране на обекта и строителните дейности бяха отново подновени в началото на 2021-ва. Кметът на Панагюрище Желязко Гагов е оптимист и очаква питейна вода от язовира догодина. 

Предназначението на язовир "Луда Яна" е да осигурява питейната вода на Панагюрище и седемте села в общината, както и на големите предприятия в района. Съоръжението предвижда водоподаване към Пазарджик и Стрелча. Над 45 хиляди домакинства ще могат да получават чиста питейна вода.

Пускането на язовира предполага и здрава водопреносна система. Налага се спешна подмяна на компрометираните тръби. Най-трагично е състоянието на водопроводната мрежа в селата.

Докато това се случи, части от Панагюрище и околните села остават с нарушено водоподаване през летния сезон - проблем, който е наследен от десетилетия. 

Целия репортаж на Невена Петрова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени