Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

158 души ръкопляскаха на 13-годишната Теа Венкова в Space Camp

Снимки: Space Camp

Тринайсетгодишната Теа Венкова – ученичка (за VII клас) от столичното Второ СУ „Емилиян Станев“ и стипендиант на Центъра за творческо обучение (ЦТО) спечели престижната награда „Right Stuff“ на Space Camp Türkiye.

Лагерът, създаден по модел на НАСА в турския град Измир, бе посетен от 79 деца от България, като част от тях бяха там с пълни или частични стипендии.

Отличието е връчено на Теа, защото по време на занятията там тя  е показала качества на бъдещ космически изследовател.

  • Space Camp Türkiye е един от двата такива космически центъра за обучение (другият е в Алабама, САЩ). Лагерът предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които пресъздават реални космически мисии, осигурявайки незабравими изживявания и ценни умения.
    ЦТО е официален партньор на програмата за България.

"Това лято в рамките на 4 седмици лагера в Измир ще посетят общо 201 българчета. Две от групите се завърнаха", разказа пред БНР-Радио София Диляна Георгиева, програмен мениджър на Space Camp за България. На 28 юли заминава третата група млади хора.

Теа Венкова и Диляна Георгиева Снимка: Ана Попова

"Много обичам биологията, химията, електромагнетизма – призна Теа. Иска да се занимава с невронауки, да изследва мозъчната дейност - на астронавтите, например. За участието си е написала есе от 499 думи за това как изкуственият интелект може да ни помогне за разкриването на космоса. – Знаех, че имам голям интерес и познания, но мислех, че и други в лагера знаят колкото мен. Вълнуващо е 158 деца да ти ръкопляскат. Това много ме мотивира да продължавам. Доволна съм, че представих училище „Емилиян Станев“ с моите победи."

Това лято Теа се е заканила  да посети и български планетариуми.

Чуйте разговора на  Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна