Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От приложните изкуства в София до Сорбоната

Аксел Добрева е убедена, че е призвана да прави световно изкуство

Аксел Добрева
Снимка: Радио София

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства.

Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а на 9 вече има своя първа самостоятелна изложба в центъра на София, за която получава пълна подкрепа от родителите си. Още тогава картините ѝ се харесват и купуват от колекционери. Тогава разбира че може.

А днес е убедена: "Всичко е възможно в този живот, стига да си мотивиран да правиш това, което обичаш, без да мислиш кое ще ти донесе повече доходи".

  • От Националното училище по приложни изкуства "Св. Лука" до Сорбоната.

"Не е мит, че трудно се влиза в Сорбоната, за някои специалности има над 7-8 хиляди кандидати от цял свят. Трябва просто да имаш малко късмет, малко портфолио и да вярваш", разкри Аксел Добрева и допълни: 

"Силата на мисълта е велико нещо и ако вярваш е много вероятно да се случи. Когато заминавах за Франция имах идеята да уча "Моден дизайн", но в Сорбоната такава специалност не съществува, освен науки, литература и други подобни", споделя Аксел. 

Тя започва да учи в престижния университет като начало "История на изкуствата" с цел да надгради знанията си в изобразителното изкуство. Днес специалността ѝ е "Театър, изкуства и медии", която включва ателиета по актьорско майсторство, по сценография и режисура. В теоретичната част влиза История на киното, театъра и медиите.

За бъдещите си планове споделя: "Ще създавам изкуство за света, защото смятам, че това е моето призвание."

Чуйте още от разговора на Крис Илиев и Деси Попова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени