Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Снимка: БТА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон. 

Основна тема на разговора между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху е била ситуацията в ивицата Газа и текущите преговори за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Пред израелският премиер президентът на САЩ е подчертал необходимостта от бързо финализиране на споразумението, както и да бъде постигнато трайно примирие и освобождаване на заложниците. 

В съобщението на Белия Дом за срещата се казва още, че Байдън е повдигнал въпроса за хуманитарната криза, необходимостта от премахване на всякакви пречки пред получаването на хуманитарна помощ и възстановяване на основните услуги за нуждаещите се, както и за защитата на живота на цивилните по време на военните операции.

Това беше първата среща на Джо Байдън с чуждестранен лидер, след като той се отказа да се бори за нов президентски мандат. В по-късните часове на деня  израелският министър председател се срещна и с вицепрезидента  Камала Харис, която е потенциален кандидат на Демократическата партия в надпреварата за Белия Дом. По време на срещата тя е заявила, че "Израел има право да се защитава" и е заклеймила "Хамас" като брутална терористична организация, но е обещала да не мълчи за човешкото страдание в Газа, измествайки акцента върху тежкото положение на палестинците.

Нетаняху се срещна с Байдън и Харис само часове след обръщението на американския държавен глава от Овалния кабинет, в което той каза, че постигането на мир в Газа е една от основните му цели до края на мандата му. Досега Нетаняху се съпротивляваше на усилията на Джо Байдън, отхвърляйки призивите му за прекратяване на огъня.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна