Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов за трагедията: Оказа се, че нямаме нито едно звено, което може да реагира веднага

Тошко Йорданов
Снимка: БГНЕС

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира в кулоарите на парламента, че при трагедии като тази в Елин Пелин по-големият проблем е, че държавата не може да реагира:

"По принцип, при такива трагедии по-големият проблем е, че държавата не може да реагира. Такива неща се случват по цял свят. Проблемът е, че тогава трябва да има органи, държавни, които да реагират в този случай. Няма да речем "гражданска защита". Оказа се, че нямаме нито едно звено, което може да реагира веднага. Вчера висяхте цяла вечер там и знаете какъв весел хаос беше - как бронирани коли дойдоха, не знам след колко време, как не влязоха да проверят, как имаше проблеми с пожарните и как всъщност, доколкото аз разбрах от нашите общински съветници там, всъщност, частни лица са си платили, за да дойдат частни пожарни, водоноски и така нататък. Тоест, не е държавата". 

Йорданов коментира също, че ако е вярна изтеклата в медиите информация за разделение при гласуването на 6 на 6 на гласовете в Конституционния съд в очакваното днес решение по отношение на служебните кабинети и отпадането на съдебната реформа, ще има доказателство за политическа намеса в независим орган. 

Той допълни, че има двама нови членове на Конституционния съд, които са политически номинации - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. 

"Брутални политически номинации без криене на сделка между две политически сили, които си бяха направили "сглобка" за управление. На всичкото отгоре госпожа Атанасова е вносител на промените в Конституцията. Ако имаше морал в цялата тази работа или ако може госпожа Атанасова да си позволи да има морал, защото подозирам, че е имало звънене по телефона от партийния ѝ лидер, щеше да си даде отвод специално в този казус и да не участва. Тя може да го направи. Другият, Белазелков, също е изпратен от другата политическа партия, която направи тези промени в Конституцията".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна